ХРАМ ПРЕПОДОБНОГО СИМЕОНА СТОВПНИКА

 

Неділя3-тя після Пасхи, святих жон-мироносиць

Чому святі жони-мироносиці стали апостолами для апостолів?
Розповідає священик Андрій Чиженко.
Тому що вони першими в усьому світі принесли людям (а спочатку святим апостолам) благу звістку, головну звістку всього християнства.
Вони перші вигукнули «Христос Воскрес!». І цей запалений за допомогою їх словесний світильник, як якесь вербальне світло, сяюче одночасно у вічності і на землі, перемагає темряву, оживотворяюще світло, світить і звучить досі. Мільярди людей вимовляли, вимовляють і, дай Бог, будуть вимовляти його, об'єднані спільною Пасхальною радістю про Воскреслого Господа і про особисте воскресіння в Ньому кожного з нас. Саме жони-мироносиці вперше сказали «Христос Воскрес!» Їм була дарована від Бога така велика честь! Чому? За їх подвиг віри і любові.
Доторкнемося ж і ми до цього великого святого подвигу, щоб і нам стати провідниками тієї пасхальної радості, яку Господь подарував святим жонам-мироносицям.
Жони-мироносиці не здалися. Здавалося б, всі життєві обставини були проти них. Повстання релігійної та князівської аристократії єврейського народу на Христа. Засудження Його на саму ганебну смерть римською владою. Нарешті саме Розп'яття. Смерть. Положення в труну. Здавалося б, все, кінець. Потрібно збирати речі і йти далі займатися своїми справами, якими вони займалися до зустрічі з Господом.
Але ні. Вони йдуть до гробу. І чекають. Не інтелектуально, не розважливо, алогічно. Чекати. Цей гроб притягує їх, як магніт. Вони ледве дочекалися самого світанку Воскресіння, ледве дочекалися ранку. І поспішили до гробу.
Жони-мироносиці не злякалися. Єврейський народ того часу був строго регламентованим суспільством, яким правила РЕЛІГІЙНА аристократія. А в більшості своїй саме вона засудила на смерть Христа. І піти тоді до гробу означало те, що вони в своєму народі стануть ізгоями, зайвими людьми. А в той час це було рівносильно смерті. Крім того, Спасителя засудила як тяжкого злочинця римська влада, тобто цілком можливо, що вони ще й могли піддатися гонінням з боку римлян. Також святі жони-мироносиці знали, що uhj, охороняється вартою, поставленої там первосвящениками. Але і ще сам гроб був запечатан восковою печаткою первосвящеників, приблизно так, як сьогодні представники правоохоронних органів опечатують зараз місця злочину. Але і це ще не все! Самі себе жони-мироносиці запитували: «хто відвалить нам камінь від дверей гроба»? Чому вони так запитували один у одного? Тому що гроб у древніх євреїв являв собою печеру, видовбану в скелі, вхід в яку був завалений великим і важким каменем, який, звичайно, жінка зрушити з місця не могла.
На питання про всі ці перешкоди жони-мироносиці не могли відповісти. Вони просто йшли послужити коханому Господу. Тому що не могли не йти.
Жони-мироносиці не зневірилися. Смерть Сина Людського, коханого Рабуні, була для всіх його учнів тяжким ударом. Але жони-мироносиці не зневірилися. Вони не розбіглися. Не пішли. Але навіть і в цей скорботний час продовжували служити Господу нашому Ісусу Христу тим, чим могли: миром, пахощами, помазуванням Його тіла. Вони не зневірилися, але продовжували служити своєму Богу.
І за це вони увійшли не туди, де лежало звичайне гниюче людське тіло. Вони увійшли прямо в Воскресіння Христове. В Нову еру. У надприродний день, як пишуть святі отці. Адже цілком можливо, що день Воскресіння Христового почався раніше, ніж астрономічний день. І почався він надприродно. Світло небачене засяяло від гроба. Нестримна сила відвалила величезний камінь. З'явилися святі ангели, одягнені в сяюче світло. І досвідчені воїни побігли в страху, як діти від доконаного дива.
Настала нова реальність Нового Завіту. І першими до неї увійшли святі жони-мироносиці. Вони перші побачили і ангелів, що благовістять Воскресіння Христове, і самого Воскреслого Господа. Вони першими наповнилися великодньою радістю і стали апостолами для апостолів, вигукнувши їм, а з ними і всьому людству цю велику і святу молитву «Христос Воскрес»!
Ми ж, дорогі брати і сестри, станемо з Божою допомогою учнями святих Жон-Мироносиць. Не будемо здаватися, не будемо лякатися і не будемо впадати у відчай, тому що воскреслий Христос перебуває серед нас, як Він перебував серед святих Жон-Мироносиць. Він веде нас по життю у вічне Своє і наше воскресіння, у вічней і безперервний Великдень.
Головне, щоб ми залишилися вірними Йому, щоб наші серця були сповнені миру і пахощів любові до Господа, Який любить нас ще більше. І цей святий день Великодня створив для спасіння всіх нас.
«Сей день, егоже сотвори Господь, возрадуемся и возвеселимся в онь»  (стихіра Великодня). Радіймо разом зі святими жонами-мироносицями і передамо їх святий і рятівний вигук далі в світ, своїм нащадкам: «Христос Воскрес! Воістину Воскрес!».